NiewiarygodneO co kamanNewsy

Opublikowane 2021-12-15
0 Komentarz

Dieta Jezusa - nie tylko chleb i wino, ale i robaki!

Badania archeologiczne potrafią dostarczyć więcej informacji niż możesz się spodziewać. Znajdując podczas wykopalisk fragmenty naczyń, szczątki zastawy stołowej, wyblakłe freski, czy też skamieniałe resztki roślinne i kości zwierzęce, badacze byli w stanie ustalić co jedli starożytni, a nawet jak wyglądała dieta samego Jezusa. Czy faktycznie w jego jadłospisie znajdowały się przede wszystkim chleb i wino? Co prawdopodobnie znajdowało się na stole podczas Ostatniej Wieczerzy? Jak to możliwe, że współcześnie we własnej kuchni można przygotować potrawy jak z czasów Chrystusa i ile informacji o posiłkach Syna Bożego znajduje się w Biblii? Czytaj do samego końca i poznaj mało znane fakty na temat diety sprzed tysięcy lat!

Dieta Jezusa - chleb

Dieta Jezusa - chleb

Temat jedzenia spożywanego za czasów Jezusa rozbudza wyobraźnię badaczy już od wielu lat. Jednym ze sposobów, aby dowiedzieć się o tym dużo więcej jest studiowanie Biblii i tekstów historycznych, w poszukiwaniu wszelkich wskazówek żywieniowych o chrystusowej diecie. Zacznijmy od tego, że według Pisma Świętego, Jezus każdego dnia jadł chleb i był on podstawą jadłospisu wszystkich ludzi żyjących w tamtych czasach. Potwierdzają to również badania naukowe, według których ziarna odpowiadały za około 70% ówczesnej diety. Naczynia sprzed tysięcy lat odkryte przez archeologów na Ziemi Świętej i przechowywane obecnie w muzeach, w środku kryły cenne mikrobiologiczne resztki, dzięki którym ustalono, że chleb w czasach Chrystusa był wykonywany z mąki jęczmiennej lub pszennej. Na ten ostatni mogli sobie jednak pozwolić tylko najbogatsi, więc najpopularniejsze były wypieki z jęczmienia. Czy wyglądały i smakowały jak te dzisiejsze? Czytaj na kolejnej stronie.

Dieta Jezusa - chleb 1

Jak robiono chleb za czasów Jezusa?

Ziarno było mielone ręcznie przy pomocy narzędzia zwanego żarnkiem, a do ciasta do wypieku dodawano też oliwę z oliwek, sól czy miód. Chleb był wypiekany w małych, glinianych piecach, w których ciasto kładziono bezpośrednio na rozżarzony węgiel drzewny. Ciekawostką jest, że takie miejsca do pieczenia są używane na Bliskim Wschodzie do dziś. A wracając do starożytnego chleba, to z analiz historyków wynika, że znacznie różnił się on od współczesnego. Był ciemniejszy i cięższy, a kształtem wcale nie przypominał bochenków, jakie wszyscy znamy, a cienki placek lub macę. Jedzono go zaraz po upieczeniu, gdyż szybko czerstwiał, a aby dodać jeszcze więcej miękkości gotowy wypiek zanurzano w wodzie, winie, occie lub oleju, co ułatwiało przeżuwanie. Był on podawany najczęściej z całymi oliwkami lub roślinami strączkowymi typu soczewica lub pełnił też funkcję łyżki, która ułatwiała jedzenie innych potraw.

Jak robiono chleb za czasów Jezusa?

Jezus jadł robaki?!

Dość powszechnymi pozycjami w menu tamtych czasów był ser, daktyle, orzechy, hodowane na miejscu owoce i warzywa, a opierając się na Biblii stwierdzono, że Jezus często jadł też ryby. Kilku jego uczniów było rybakami z zawodu, zatem dzięki nim złowione produkty lądowały na stole w formie świeżej, jak i były suszone czy wędzone. Na przekąski podawano nawet koniki polne czy świerszcze, a wszystkie te pokarmy zapewniały dietę bez nadmiaru tłuszczów czy chlesterolu. Czy Jezus jadł natomiast mięso? Według Biblii tak, a pochodziło ono głównie od jagniąt, kóz czy owiec. Nie było jednak podstawą codziennej diety ówczesnych ludzi, a jedynie przysmakiem spożywanym raz na jakiś czas, co zdaniem badaczy było spowodowane głównie brakiem lodówek i miejsc, w których przechowywane mięso mogło dłużej zachować świeżość.

Jezus jadł robaki?!

Dieta Jezusa - mięso

Na stanowisku archeologicznym znajdującym się zaledwie kilka kilometrów od miejsca urodzenia Jezusa kości zwierząt również były znajdowane. Dzięki śladom na wykopanych szczątkach udało się stwierdzić, że zwierzętom odbierano życie w rytualnych ubojach, a wśród nich brakowało świń, co wskazywało, że Jerozolimczycy współcześni Chrystusowi byli wierni nakazom koszerności, gdyż wieprzowina jest jednym z pokarmów uznawanych za nieczyste.

Dieta Jezusa - mięso

Jezus i dieta śródziemnomorska

Sam Jezus, według Biblii, odstąpił jednak od tych zasad i nawet w Ewangelii Św. Marka można przeczytać, że każdy rodzaj pożywienia uznawał za czysty. Jednocześnie jako człowiek ubogi nie mógł sobie pozwolić na wyszukane potrawy, jadł posiłki małe i przygotowane z produktów dostępnych w jego regionie. Mięso spożywał sporadycznie, gdyż było drogie, a jego jadłospis był głównie oparty na roślinach, oliwie z oliwek i rybach. W oparciu o Pismo Święte i zapisy historyczne ustalono, że miał on dietę, którą dziś nazywamy śródziemnomorską.

Dieta Jezusa - wino

Już wiecie co Jezus jadł, a jakie napoje najczęściej spożywał?
Było to przede wszystkim wino i woda. Studiując niektóre fragmenty Nowego Testamentu można się nawet dowiedzieć, że najsłynniejszy napój z czasów Chrystusa wcale nie miał tak mało procentów, gdyż w odniesieniu do wina było używane greckie słowo oinos, oznaczające trunek, który jest mocno sfermentowany. Są także zapiski, że w trakcie posiłku było ono mieszane z czystą wodą i właśnie takie rozwodnione wino Jezus wypijał najczęściej.

Jezus i dieta śródziemnomorska

Jakie wino pił Jezus?

W tamtych czasach powstało przede wszystkim wino czerwone, które, jak łatwo się domyślić smakowało zupełnie inaczej niż w obecnie. Pochodzące z biblijnych czasów butelki po tym trunku wydobywano na kilku stanowiskach archeologicznych na terenie Ziemi Świętej i na podstawie pobranych z nich próbek ustalono, że napój nie zawierał siarczynów, był zazwyczaj słodki, doprawiany przyprawami i konserwowany żywicą drzewną. Fermentował najczęściej w glinianych garnkach lub bukłakach wykonanych ze skór zwierząt. Sfermentowane napoje były bezpieczniejsze do wypicia niż podatna na zanieczyszczenia woda, dlatego z czasem nauczono się także warzyć piwo i inne wysokoprocentowe trunki na bazie zboża, choć już nie ma dowodów na to, że Jezus również w nich smakował.

Potrawy na Ostatniej Wieczerzy

W 2016 roku dwóch włoskich archeologów postanowiło zbadać z kolei, jakie potrawy znalazły się na stole w trakcie Ostatniej Wieczerzy. Studiowanie Biblii, tekstów żydowskich i danych historycznych, ujawniło, że wcale nie były to wyłącznie wino i chleb, a o wiele bogatsze menu składające się z jagnięciny, gulaszu z fasoli, sosu rybnego, daktyli i oliwek, pasty orzechowej czy gorzkich ziół z pistacjami. Zbadany przez archeologów materiał nie tylko dostarczył informacje o zwyczajach żywieniowych, ale też o tym jak faktycznie wyglądał najbardziej pamiętny posiłek w życiu Jezusa. Podczas Ostatniej wieczerzy nie było długiego prostokątnego stołu, tak jak to zostało pokazane na większości obrazów religijnych, ale zupełnie niski i kwadratowy mebel, wokół którego Jezus wraz z apostołami siedział na poduszkach na podłodze.

Jak ugotować potrawy z czasów Jezusa?

Starożytna kuchnia już dawno przestała być jedynie przedmiotem zainteresowania archeologów. Ich badania pozwoliły bowiem na powrót do hodowli kilku odmian pszenicy, jakie rosły na polach uprawnych tysiące lat temu. Używając ich kucharze próbują odtworzyć przepisy kulinarne np. z czasów Jezusa. Nie jest to zadanie łatwe, gdyż zachowane receptury są mało konkretne i przy ich odtwarzaniu dużo zależy od własnej interpretacji, ale mimo to nie brakuje eksperymentatorów. Dla przykładu, niejaki Seamus Blackley przy pomocy naukowców upiekł chleb, jaki jedli robotnicy budujący egipskie piramidy. Zespół francuskich badaczy wziął się za produkcję wina na podstawie starożytnych rzymskich receptur, dokładnie takiego jakie pił kiedyś Neron. Natomiast biolodzy z Uniwersytetu Hebrajskiego połączyli siły z browarnikami by odtrzyc piwo, które prowdopodobnie kosztował sam Goliat. Jeśli i ty chciałbyś poeksperymentować ze starożytną kuchnią, na rynku można kupić książki kucharskie np. z przepisami z imperium mongolskiego, a bodajże najsłynniejszą pozycją na temat potraw jedzonych przez Jezusa jest publikacja pt. “What would Jesus Eat?” autorstwa doktora Dona Colberta.

Chciałbyś spróbować diety Jezusa? Czy wiedziałeś, że dzięki badaniom naukowym można ujawnić tak wiele sekretów starożytnej kuchni? Znasz jakieś historyczne przepisy kulinarne? Daj nam znać w komentarzach, a jeśli podobał Ci się ten artykuł, nie wahaj się podzielić nim ze znajomymi i zostaw polubienie na naszej stronie na Facebooku! I nie zapomnij śledzić nas na Instagramie, Tik Tok i Youtube, aby uzyskać więcej ciekawych historii!

0
Co o tym sądzisz? Dołącz do rozmowy
Straszne miejskie legendy - biała dama, czarna wołga i inne!