Niesamowity sposób, w jaki rosną warzywa, owoce i niektóre orzechy!
Kiedy kupujemy owoce i warzywa w supermarkecie, nie zastanawiamy się w jaki sposób się tam dostały. Wiele osób po prostu wchodzi do marketu, bierze produkty, które są im potrzebne i wychodzi. Jednak skąd się wzięły na półkach w sklepie? Gdzie rosną i skąd pochodzą? Poniżej przedstawiamy kilka przykładów tego, w jaki sposób rosną warzywa, owoce oraz niektóre orzechy! Sprawdź koniecznie!
#OrnamentalBark Acer griseum (Paperbark Maple) Beautiful cinnamon or red-brown exfoliating bark. Slow growing pic.twitter.com/2iJzB8wxry
— Bob Stewart (@BobStewart723) 6 sierpnia 2014
1. Migdały
Migdały pochodzą z Azji Środkowej i Południowo-Zachodniej, a następnie zostały sprowadzone do Kalifornii w 1840 roku. Kiedy posiadasz drzewo migdałowe, dobrze jest wiedzieć, że nie toleruje ono mokrej gleby i jest bardzo podatne na wahania temperatur. Owoce migdałowca rozwijają się najlepiej w wysokich temperaturach oraz w miejscach nasłonecznionych.
Przejdź na następną stronę
Almonds growing & volunteers nurturing the Community Edible Garden @UniofGreenwich Avery Hill site. #LookingGreat! pic.twitter.com/Hb8cvQO3sZ
— GreenwichSustainHub (@Sust_Greenwich) 12 czerwca 2017
2. Kiwi
Kiwi nazywane inaczej agrestem chińskim, który rośnie dziko w Chinach. Drzewa kiwi rosną w miejscach, w których nie są narażone na działanie zimna. Odpowiednia gleba do uprawy owoców kiwi to ziemia sucha, ponieważ założenie plantacji w miejscu, gdzie jest dużo wody spowoduje, że owoce zaczną się źle rozwijać i będą szybko gnić.
Smart specialization in agriculture, kiwi growing. #kiviültetvény. #ruralgrowth#ruraldevelopmentpic.twitter.com/UOhYeYyWWq
— RuralGrowth (@RuralGrowthIE) 10 października 2017
3. Ananasy
Ananasy są to owoce, które w naturalnym środowisku wyrastają tylko i wyłącznie w Ameryce Południowej. Dziś, największe uprawy ananasów znajdują się w Chinach, Filipinach, Brazylii i Meksyku. Owoc ananasa dojrzewa w okresie letnim, jednak należy mu zapewnić odpowiednie warunki środowiska. Ananasy idealnie nadają się do zjedzenia na surowo jak i do przetworzenia na dżem czy sok.
Kliknij dalej i przejdź na następną stronę!
Interested in growing your own produce year round (inside or out)??? How about growing pineapple in Colorado? Message me to learn more... pic.twitter.com/u8A1wLOfj6
— Susan Kissell (@suekissell_) 12 października 2017
4. Komosa ryżowa
Komosa ryżowa jest to gatunek rośliny, który jest uprawiany w Ameryce Południowej. Dzięki temu, że komosę można dodać do wielu dań, stała się ona bardzo popularna. Komosa ryżowa jest jednym z najlepszych źródeł błonnika, witaminy z grupy B oraz białek. Osoby, które nie tolerują glutenu również mogą ją bezpiecznie spożywać.
We're growing it in Suffolk but quinoa is originally from Peru, & so, we think, is this arable weed (a Kew escapee) That right @BSBIbotany? pic.twitter.com/cbMZOWx9Ky
— Hodmedod's (@Hodmedods) 26 września 2017
5. Brukselka
Warzywo to potrzebuje umiarkowanej pogody, aby rosnąć. Brukselka dojrzewa powoli, a jej smak jest bardzo charakterystyczny. Warzywo dojrzewające w suchym i gorącym klimacie miałoby kwaśny smak, który zdecydowanie nie przypadły nam do gustu. Brukselka potrzebuje odpowiedniego nawodnienia oraz 6 godzin umiarkowanego słońca, aby dojrzewać.
Kliknij dalej i zapoznaj się z dalszą częścią artykułu!
@altonbrown growing my own brussels sprouts can't wait to try some of your recipes with them pic.twitter.com/IAiqe0jcxp
— matt Williams (@bearcatymatty) 31 lipca 2017
6. Karczoch
Karczochy to gatunek rośliny wieloletniej, który wcześniej uprawiany był tylko i wyłącznie w rejonie Morza Śródziemnego. Obecnie jest uprawiany również w Europie. Karczochy są dodawane do wielu potraw, a dzięki zawartości inuliny mogą być spożywane przez osoby chore na cukrzycę. Drogocenne składniki znajdujące się w karczochach są również wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym.
#gardening article: Artichoke Thistle Info: Learn About Growing Cardoon Plants https://t.co/xFxKhibQlPpic.twitter.com/ZluOXIciiP
— Gardening Know How (@gardenknowhow) 16 października 2016
7. Orzech indyjski
Znany również jako nanercz zachodni, który pochodzi z obszaru Ameryki Południowej. Owoce orzecha indyjskiego rosną na drzewie, którego wysokość sięga do 8 m. Widząc nanercz zachodni na pewno zwrócimy uwagę na jego dziwny kształt. Górna część owocu nazywana jest jabłkiem nanercznym, a pozostała część to owoc właściwy.
Cashew nuts before they're picked look like really angry old men with mad hats pic.twitter.com/XHpfcoV5YQ
— Chris York (@ChrisDYork) 9 lipca 2016
8. Seler
Seler rośnie w ziemi, która koniecznie musi być żyzna i odpowiednio nawilżona. Nie toleruje ciepła i wymaga długiego procesu wzrostu. Oprócz tego, wymaga dużej ilości wody we wszystkich czterech porach roku. Dojrzały seler, który rósł bez odpowiedniej ilości wody, będzie niewielki i przesuszony. Ponadto, uprawy selera powinny być regularnie nawożone i sadzone w niewielkich odstępach od siebie.
Źródło: Twitter
Jeśli podobał Ci się ten artykuł, udostępnij go na Facebooku!
Yesterday's photo was of celery growing. Today, we bring you fresh lettuces. ?? pic.twitter.com/RVq6XjtR4S
— Field & Fork School (@FieldForkFarm) 15 maja 2017




