Zdrowie i Uroda

Opublikowane 2017-10-09
9 Komentarz

5 powodów, dlaczego lepiej nie używać kuchenki mikrofalowej.

Jeśli jesteś studentem lub osobą, która nie ma czasu na gotowanie, to prawdopodobnie codziennie używasz kuchenki mikrofalowej. Jak się okazuje, kuchenka mikrofalowa została odkryta przez przypadek na przełomie lat 30. i 40. XX wieku. Dzięki temu przypadkowemu odkryciu, pierwsze kuchenki mikrofalowe zostały wprowadzone na rynek w 1947 roku.

5 powodów, dlaczego lepiej nie używać kuchenki mikrofalowej. 1

Kuchenka mikrofalowa wykorzystuje magnetron, który usytuowany jest z tyłu urządzenia. Dzięki temu, jedzenie znajdujące się w mikrofali zostaje podgrzane o wiele szybciej. Jednak mimo wygody jaką daje kuchenka mikrofalowa, wciąż wiele osób spiera się odnośnie jej szkodliwego działania na nasze zdrowie. Czy powinniśmy się obawiać negatywnych skutków fal elektromagnetycznych?
Przejdź na następną stronę i sprawdź, jakie ryzyko niesie za sobą zbyt częste używanie kuchenki mikrofalowej!

5 powodów, dlaczego lepiej nie używać kuchenki mikrofalowej. 2

1. Szkodliwe promieniowanie

Naukowcy twierdzą, że nie ma żadnych przeciwwskazań dotyczących spożywania pokarmów odgrzewanych w kuchence mikrofalowej. Jednak przeciwnicy tego cudownego wynalazku wciąż uważają, że podczas podgrzewania pokarmu, z kuchenki mikrofalowej emitowane jest promieniowanie, które bezpośrednio wpływa na organizm człowieka. Dlatego też, lekarze ostrzegają, aby nie używać kuchenki codziennie.

1. Szkodliwe promieniowanie

2. Mikrofala, a wartości odżywcze

Jak wiadomo, dzisiejsze jedzenie zdecydowanie różni się od jedzenia spożywanego setki lat temu przez ludzi. Dziś, żywność poddawana jest specjalistycznym procesom, które powodują, że wszystkie witaminy i minerały tracą na wartości. Dlatego też, każdy kto regularnie używa kuchenki mikrofalowej, powinien być świadom, co dzieje się z jedzeniem po podgrzaniu. Większość drogocennych składników odżywczych staje się zupełnie bezużyteczna.
Kliknij dalej i dowiedz się więcej o tragicznych skutkach związanych z użytkowaniem mikrofali!

2. Mikrofala, a wartości odżywcze

3. Nierównomierne podgrzanie

Fale elektromagnetyczne emitowane przez kuchenkę mikrofalową wnikają na około 2 cm w głąb jedzenia i wprawiają cząsteczki w ruch. Drgające cząstki wody oraz tłuszczu zderzają się między sobą i dzięki temu wytwarzane jest ciepło. Niestety, ciepło nie zawsze rozchodzi się równomiernie. Co innego w przypadku płynów. Jeśli wsadzimy do mikrofali szklankę mleka, ciepło rozejdzie się błyskawicznie. Oprócz tego, w kuchence mikrofalowej nie powinno się podgrzewać mleka dla dzieci, gdyż dziecko może się oparzyć nierównomiernie podgrzanym mlekiem.

3. Nierównomierne podgrzanie

4. Niebezpieczne substancje i związki chemiczne

Fale elektromagnetyczne powodują ruch nie tylko cząsteczek wody w żywności. Mogą się również przyczynić do uwalniania się toksyn i szkodliwych chemikaliów znajdujących się w jedzeniu. Oprócz tego, coraz więcej osób podczas podgrzewania jedzenia wykorzystuje plastikowe pojemniki, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Wkładanie żywności w takim pojemniku powoduje, że wszystkie toksyny przedostają się do żywności.
Przejdź na następną stronę i przeczytaj o innych niebezpieczeństwach związanych z użytkowaniem kuchenki mikrofalowej!

4. Niebezpieczne substancje i związki chemiczne

5. Inne skutki uboczne

Lekarze ostrzegają, że badania naukowe jasno nie potwierdziły negatywnego wpływu używania kuchenki mikrofalowej na zdrowie człowieka. Jednak, dla własnego spokoju, lepiej nie używać mikrofali częściej, niż raz w tygodniu. Częste spożywanie produktów odgrzewanych w kuchence mikrofalowej może bezpośrednio wpłynąć na układ limfatyczny oraz upośledzić układ immunologiczny, który traci zdolność ochrony przed niektórymi formami nowotworu.

5. Inne skutki uboczne

Jak się okazuje, kuchenka mikrofalowa ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Naukowcy nie są w stanie określić jak duży wpływ na organizm człowieka mają fale elektromagnetyczne emitowane przez kuchenki. Jedno jest pewne, wielu osób nie wyobraża sobie życia bez tego cudownego wynalazku, który zrewolucjonizował świat. Należy jednak pamiętać, że mimo wygody jaką daje kuchenka mikrofalowa, nasze zdrowie jest o wiele bardziej cenne.

Źródło: StarStock

Czy uważasz, że korzystanie z kuchenki mikrofalowej ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie? Podziel się swoją opinią w komentarzu i udostępnij artykuł na Facebooku!

5. Inne skutki uboczne 1
36
Co o tym sądzisz? Dołącz do rozmowy
9 najlepszych kopii fast foodów na świecie
Stanisława Myjak
Stanisława Myjak 14.10.2017, 05:13
Zdaje sobie sprawe ze wynalazki cywilizacji maja swoje plusy i minusy Sami musimy wybierac miedzy wyhoda a zdrowiem Dlatego bardzo dobrze jest wiedziec wszystko na ich temat
Zofia Stańczak
Zofia Stańczak 13.10.2017, 05:13
Na cmentarzu będę leżała jako ta, która nie używała kuchenki mikrofalowej?
Eugeniusz Cichoń
Eugeniusz Cichoń 13.10.2017, 05:13
Najgorzej, jak tzw fachowcy ferują ,pożal się Boże, eksperskie oceny.
Lucjan Skop
Lucjan Skop 13.10.2017, 05:13
Zęby zjadłem na mikrofalach i głupszych głupot nie widziałem!
Maria Śnieżawska Łukowiec
Maria Śnieżawska Łukowiec 13.10.2017, 05:13
Wyrzuciłam miktofalowke.....
Grażyna Michałek-Ryba
Grażyna Michałek-Ryba 13.10.2017, 05:13
Nie używam. Mój znajomy fizyk wybił mi to z głowy.
Zulu Gula
Zulu Gula 13.10.2017, 05:13
Qwa na cos trzeba umrzec!!cymbaly!!
Małgosia Kwaczyńska
Małgosia Kwaczyńska 13.10.2017, 05:13
Ja wolałabym na starość
Małgosia Kwaczyńska
Małgosia Kwaczyńska 13.10.2017, 05:13
Ja wolałabym na starość
Lucjan Skop
Lucjan Skop 13.10.2017, 05:13
Jeden powód żeby nie używać samochodów! Można się przejechać na tamten świat!