59 Komentarz

7 produktów, których już nie zjesz po tym jak dowiesz się z jak są robione

Przemysł spożywczy jest bardziej zawiły niż nam się może wydawać. Na Ziemi żyje ponad 7 mld ludzi. Tak duża liczba ludności wymaga dużej produkcji żywności. Na świecie istnieje wiele fabryk przetwórstwa żywności, które produkują ją szybko i z niskiej jakości składników. Wiadomym jest, że żywność zalegająca na półkach sklepowych jest tania właśnie dlatego, że jest w niej sporo dodatków, barwników i substancji, które nigdy nie powinny trafić do żołądka człowieka.

7 produktów, których już nie zjesz po tym jak dowiesz się z jak są robione 1

Nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego co jemy na co dzień. Zbytnio zaufaliśmy producentom żywności, i uważamy, że jeśli coś jest w sprzedaży to nie może nam zagrozić. Z tego artykułu dowiesz się jakie składniki i jakie procedury stosują wytwórcy produktów żywnościowych, aby zaspokoić zapotrzebowanie rynku. Po jego przeczytaniu z daleka będziesz omijać opisane produkty spożywcze.
Przejdź na następną stronę.

7 produktów, których już nie zjesz po tym jak dowiesz się z jak są robione 2

1. Paluszki krabowe

Bez wątpienia znasz ten produkt. Paluszki są częstym składnikiem wielu dań kuchni azjatyckiej. To popularny dodatek do sałatek, ryżu oraz do sushi. Niestety, paluszki krabowe mają niewiele wspólnego z prawdziwym krabem. Właściwie paluszki robi się z pozostałości oprawianych ryb, które zostały wykorzystane w innych procesach produkcyjnych. Pozostałości rybne są mielone i dodaje się do nich sól, konserwanty i cukier, a następnie formuje się paluszki. Jak widzisz paluszki krabowe jeśli już zawierają mięso z kraba, to są to jedynie śladowe ilości.

1. Paluszki krabowe

2. Ser w plastrach

Jeśli należysz do wielbicieli sera w plastrach, to po przeczytaniu tego punktu już nim nie będziesz i nie odważysz się więcej po niego sięgnąć. Wszystkie sery w plastrach produkowane są z dużej ilości składników chemicznych, które nie tylko nadają mu smak, kolor, lecz również nie ulegają rozkładowi. Jeśli przyjrzysz się uważnie plasterkowi takiego sera, zauważysz, że znacznie różni się on od plastra prawdziwego sera. Śmiało można uznać, że jest to produkt "seropodobny".
Przejdź na następną stronę.

2. Ser w plastrach

3. Parówki

Parówki to kolejny produkt, którego skład jest podejrzany. Zwłaszcza jeśli parówki są produkcji przemysłowej, ich skład podany na opakowaniu może znacznie odbiegać od rzeczywistego. Najczęściej parówki produkuje się z resztek różnych mięs, najczęściej jest to mięso krów bądź świń, a także z podrobów i odpadów jakimi są skóry czy chrząstki. Resztki tych zwierząt są mielone, odpowiednio doprawione i zabarwione, a następnie formowane w odpowiedni kształt. Czy dalej masz ochotę na parówki?

3. Parówki

4. Chipsy ziemniaczane

Na rynku można znaleźć wiele smaków chipsów ziemniaczanych, gdyż stały się one jedną z najpopularniejszych słonych przekąsek. Jak nazwa wskazuje, chipsy wytwarzane są z ziemniaków. Niestety rzeczywistość tego nie potwierdza, a chipsy mają niewiele wspólnego z prawdziwymi ziemniakami. Najnowsze brytyjskie badania wykazały, że chipsy w składzie mają mniej niż 60% ziemniaków. Pozostałe 40% to mąka, konserwanty, sól i inne podejrzane składniki.
Przejdź na następną stronę.

4. Chipsy ziemniaczane

5. Galaretka

Galaretka to bardzo popularny deser dla dzieci, wystarczy zalać go gorącą wodą, zamieszać i odczekać aż zastygnie. Nie dziwne, że dzieci uwielbiają takie desery, gdyż dzięki sztucznym barwnikom galaretka przyjmuje różne kolory. Jakie składniki możemy znaleźć w galaretce? Otóż, galaretka jest mieszaniną kości, stawów i krwi zwierzęcej z dodatkiem barwników i konserwantów.

5. Galaretka

6. Kiełbasa

Ten produkt występuje w wielu typach. Kiełbasy produkuje się najczęściej z resztek zwierzęcych wymieszanych wraz z ich krwią. Po dokładnym wymieszaniu dodaje się sól i konserwanty, które pozwolą przechować mięso na dłużej. Następnie, mięso odstawia się do zmacerowania i wypełnia nim jelita, które uprzednio zostały wydobyte z tych zwierząt.

6. Kiełbasa

7. Czekolada

Kakao jest jednym z najbardziej popularnych produktów spożywczych, jeśli mamy na myśli desery. Jednakże, obecnie czekoladę produkuje się z masła czekoladowego. Ten produkt to opiekane nasiona kakaowca, które podlegają kilku procesom. Następnie dodaje się cukier, konserwanty, barwniki oraz inne chemikalia. Kakao zawarte w takich czekoladkach jest niskiej jakości. Lepszym wyborem jest czekolada gorzka, choć mniej słodka niż popularna czekolada mleczna jest znacznie zdrowsza.
Podoba Ci się nasz artykuł? Polub nasz profil na Facebooku
Źródło: genoviral.com / Twitter / evpatori / Jezebel / Red Square Foods / Bravo TV

7. Czekolada
11
Co o tym sądzisz? Dołącz do rozmowy

9 najlepszych kopii fast foodów na świecie
Kaja Kaźmierczak
Kaja Kaźmierczak 21.06.2017, 05:13
G1- Otwórz buzie. 2- Wklej to do 15 komentarzy. 3- Miej ją ciągle otwartą. 4- I jak już wyślesz to sprobój ją zamkną
Natalia Supernak
Natalia Supernak 20.06.2017, 05:13
Hahahhahaha cytujesz mnie
Emilia Kalinowska
Emilia Kalinowska 20.06.2017, 05:13
Czy ty wiesz co znajduje się w tej wodzie...;-;
Dawid Rutkowski
Dawid Rutkowski 20.06.2017, 05:13
Jprdl , Przecież ja przykład dałem -,-
Marta Piechowiak
Marta Piechowiak 20.06.2017, 05:13
To nie nasza wina że musimy to jeść. Jak tylko takie są w sklepach?
Wiktoria Kukowiecka
Wiktoria Kukowiecka 20.06.2017, 05:13
Olaf Hojka przeczytaj i powiedz mi o co chodzi
Olaf Hojka
Olaf Hojka 20.06.2017, 05:13
Nudne to jakieś idę stad
Olaf Hojka
Olaf Hojka 20.06.2017, 05:13
Nudne to jakieś idę stad
Oliwia Grill
Oliwia Grill 20.06.2017, 05:13
Pisze ze "potym jak to przeczytasz nigdy już tego nie zjesz" a nadal to jem Aż tak strasznie to nie jest w niektórych xdd
Wiktoria Dachtera
Wiktoria Dachtera 20.06.2017, 05:13
kiss you... Jeśli to przeczytałeś ktoś za 30min. napisze do ciebie właśnie te słowa jeśli nie wkleisz tego do 10 komentarz w ciągu 10 min. zostaniesz wiecznie sam. Naprawdę to działa Ola Kamińska nie zrobiła tego w wieku 10 lat i ma teraz 23lata i jest cały czas sama a Julia Małecka wkleiła to do 10 komentarzy i teraz jest już po ślub Lubię to!Zobacz więcej reakcji · Odpowiedz · 15 godz.
Konrad Bałabuch
Konrad Bałabuch 20.06.2017, 05:13
będę wpierdalał aż umrę!!!
Klaudia Kosak
Klaudia Kosak 20.06.2017, 05:13
"Otóż, galaretka jest mieszaniną kości, stawów i krwi zwierzęcej z dodatkiem barwników i konserwantów.". NO PACZCIE! Nie wpadłabym!
Kasia Abramczyk
Kasia Abramczyk 20.06.2017, 05:13
nie no poważnie... kości, stawy, krew.. czyli żelatyna..., białka, wapń, kolagen... taak samo zło... zależy co z jakiej "półki" że tak to ujmę. Kiełbasa z resztek??? Ahaa... Ktoś tu chyba dobrej wiejskiej kiełby nie miał w ustach. Powodzenia, idę robić galaretkę.
Maria Kopeć
Maria Kopeć 20.06.2017, 05:13
Serio nie mamy już jeść czekolady ?? To już była przesada z nią I tak ja każdy je . Dzieci je kochają ❤ Idę zjeść czekoladę
Krzysztof Borowski
Krzysztof Borowski 20.06.2017, 05:13
Parówki dobre na stawy .
Alicja Kacprzyk
Alicja Kacprzyk 20.06.2017, 05:13
Wiktoria Zjadłabym coś w sumie
Ania Pieczyńska
Ania Pieczyńska 20.06.2017, 05:13
Są też żelatyny z roślin
Paulina Zyszczak
Paulina Zyszczak 19.06.2017, 05:13
Ta galaretka mnie przeraziła
Natalia Supernak
Natalia Supernak 19.06.2017, 05:13
Patryk Gębka obczaj i mi opowiedz bo nie chce mi sie w to klikac
Natalia Supernak
Natalia Supernak 20.06.2017, 05:13
Hahahhahaha cytujesz mnie
Pawełczyk Gabi
Pawełczyk Gabi 19.06.2017, 05:13
Ten artykuł jest bezwartościowy. Zero potwierdzonych naukowo dowodów. Jedynie wysnute teorie i zaczerpnięta głupota innych "autorów".
Dawid Rutkowski
Dawid Rutkowski 19.06.2017, 05:13
Jedzmy trawę i popijajmy wodą z jeziora
Emilia Kalinowska
Emilia Kalinowska 20.06.2017, 05:13
Czy ty wiesz co znajduje się w tej wodzie...;-;
Dawid Rutkowski
Dawid Rutkowski 20.06.2017, 05:13
Jprdl , Przecież ja przykład dałem -,-